Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 [email protected]

Αθλητική Αποκατάσταση: Πρόληψη & Αντιμετώπιση Τραυματισμών

  • Αρχική
  • Αθλητική Αποκατάσταση: Πρόληψη & Αντιμετώπιση Τραυματισμών

Η φυσικοθεραπέια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής αποκατάστασης. Σε έναν αθλητικό τραυματισμό, είτε μιλάμε για επαγγελματία αθλητή, είτε για ερασιτέχνη αθλούμενο, ως εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές θα αναλάβουμε την αρχική αξιολόγηση και τη σχεδίαση του προγράμματος αποκατάστασης, ούτως ώστε ο αθλητής/αθλούμενος να είναι έτοιμος για την επάνοδό του στο αγώνισμα.

Στους χώρους του αθλητισμού, οι τραυματισμοί είναι συχνοί και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Ο αθλητής καταπονεί το σώμα του αρκετά, αλλά έχοντας ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα, έχει την ικανότητα να ανακάμπτει έγκαιρα. Το λάθος που σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε είναι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση , ή η καθόλου αντιμετώπιση ενός τραυματισμού. Ο αθλητής οφείλει να γνωρίζει πως δεν είναι άτρωτος και πως για να διατηρήσει και εξελίξει τις επιδόσεις του, οφείλει να φροντίσει και προστατέψει το σώμα του.

Στόχοι

Η αθλητική φυσικοθεραπεία, στόχο της έχει την πλήρη αντιμετώπιση κάθε είδους τραυματισμού, μικρού ή μεγάλου, με σκοπό την γρήγορη και ασφαλή επαναφορά του αθλητή.

 Η αθλητική αποκατάσταση προϋποθέτει γνώση, σωστό σχεδιασμό εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος, σεβασμό στην διαδικασία επούλωσης των ιστών και γνώση της τεχνικής του εκάστοτε αθλήματος.

Έχουμε απομακρυνθεί πλέον πολύ από την νοοτροπία που επικρατούσε παλαιότερα, η οποία υποστήριζε πως ένας τραυματισμός είναι ικανός να σε απομακρύνει οριστικά από το άθλημα. Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης, ακόμα και κατά τη διάρκεια του τραυματισμού. Αρκεί βέβαια να γίνεται σε σωστούς χρόνους, με επαρκή γνώση, επίβλεψη και καθοδήγηση.  

Βασικό στόχο μας αποτελεί η επανένταξη του αθλητή:

  • στον σωστό χρόνο
  • με δύναμη ισάξια του υγιούς μέλους
  • με άρτιο κινητικό έλεγχο και εκπαίδευση της τεχνικής του αθλήματος

Ομαδική Δουλειά

Η διαδικασία της αποκατάστασης γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και κατά την επάνοδο του αθλητή στο αγώνισμα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον προπονητή / γυμναστή.

Η αποκατάσταση του αθλητή είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που προϋποθέτει χρόνο, υπομονή, συνεργασία και σωστή επικοινωνία, συνυπολογίζοντας πάντα την ψυχολογία και τους φόβους του ατόμου.

Η ομαδική δουλειά στην αποκατάσταση ενός αθλητή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Θεραπευτής και θεραπευόμενος, οφείλουν να γίνουν μια ομάδα με κοινό στόχο και σκοπό. Έχουν να κάνουν μαζί ένα ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίπονη δουλειά, απογοητεύσεις, μεταπτώσεις της ψυχολογίας. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι στόχοι να τίθενται από κοινού. Έτσι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Είδη Τραυματισμών

Οι αθλητικοί τραυματισμοί δεν είναι μόνο περιπτώσεις που έχουν υποστεί χειρουργείο, αλλά οτιδήποτε κρατά τον αθλητή εκτός της προπόνησής του.

 Η έγκαιρη παρέμβαση έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι προλαμβάνει :

  • την εξέλιξη του τραυματισμού
  • τις ενδεχόμενες προσαρμογές
  • την διακοπή της προπόνησης
  • την πτώση της απόδοσης
  • τον τραυματισμό άλλης περιοχής / άρθρωσης.

Στην χειρουργική αντιμετώπιση ενός τραυματισμού, η φυσικοθεραπεία ξεκινά από τα πρώτα κιόλας 24ωρα, με συνεννόηση και συνεργασία με τον χειρουργό. Το πρόγραμμα αποκατάστασης, διαμορφώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, με σεβασμό πάντα στην χειρουργημένη περιοχή και σκοπό την επούλωση των ιστών, την δύναμη, την έγκαιρη φόρτιση του μέλους.

Στην αποκατάσταση μετά από χειρουργείο ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ακολουθούμε, σεβόμαστε και προσαρμόζουμε  σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Αποκατάσταση & Αντιμετώπιση Τραυματισμών

Στον χώρο μας η αποκατάσταση αποτελεί μια εξατομικευμένη διαδικασία, ξεχωριστή για κάθε άτομο και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα την αποκατάσταση του αθλητή/ αθλούμενου, με διαρκή ενημέρωση των νεότερων κατευθυντήριων οδηγιών και ερευνών, στοχεύοντας στην διαρκή εξέλιξη και βελτίωση των υπηρεσιών μας. Για εμάς η πλήρης αποκατάσταση και επάνοδος του ατόμου, πίσω στην δραστηριότητά του, είναι μια διαρκής πρόκληση καθώς και μια προσωπική επιτυχία ή αποτυχία αντίστοιχα.

Πρόληψη Τραυματισμών

Η πρόληψη ενδεχόμενων τραυματισμών, έχει να κάνει με την πλήρη ίαση και αποκατάσταση του υπάρχοντος τραυματισμού, καθώς και με τις προσαρμογές που έχει κάνει το σώμα. Το ανθρώπινο σώμα, πάντα βρίσκει έναν τρόπο να κινείται έξω από τον πόνο, κάνοντας προσαρμογές και αλλάζοντας τα κινητικά πρότυπα. Στα πλαίσια της αποκατάστασης, οι προσαρμογές αυτές αξιολογούνται και τροποποιούνται.

Η πρόληψη των τραυματισμών όμως αφορά και υγιείς αθλητές που ενδιαφέρονται να προνοήσουν και να ‘ πρόλάβουν ‘, έναν ενδεχόμενο τραυματισμό.

Στον χώρο μας, πραγματοποιείται ενδελεχής αξιολόγηση του σώματος, της στάσης (απάντηση στη βαρύτητα) και της βάδισης (προσαρμογές του πέλματος και όλων των παραπάνω αρθρώσεων) .

Η αξιολογήσεις αυτές, στόχο έχουν την εύρεση τυχόν μυϊκών ανισορροπιών, την λάθος στάση των πελμάτων (που αλλάζει και όλες τις παραπάνω αρθρώσεις), τις προσαρμογές του σώματος σε μια σκελετική ανωμαλία (σκολίωση, ανισοσκελία κ.α.)

Το κάθε άτομο μετά την αξιολόγηση αυτή, θα λάβει τις κατάλληλες συμβούλές – παρεμβάσεις και θα ενημερωθεί πλήρως για το τι τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να προφυλαχθεί και να θωρακιστεί.