Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 [email protected]

Ισχιαλγία Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση & αντιμετώπιση

Τι είναι η ισχιαλγία;

Η ισχιαλγία είναι ο πόνος στην περιοχή του γλουτού και κάτω, ο οποίος προκαλείται από την πίεση που ασκείται στο ισχιακό νεύρο, στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (μέση) ή από κάποια πίεση του ισχιακού νεύρου στην πορεία που ακολουθεί.

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος το οποίο καθώς εξέρχεται από σπονδυλικά επίπεδα της ‘μέσης’, περνάει από την περιοχή του γλουτού, διανύει όλο τον μηρό στην οπίσθια επιφάνεια, όπου λίγο πριν το γόνατο χωρίζεται στα δύο και καταλήγει στο πέλμα του ποδιού. Σε όλη αυτή την πορεία λοιπόν, ποικίλοι λόγοι μπορούν να το εγκλωβίσουν και να το συμπιέσουν.

Η συχνότερη βέβαια αιτία την ισχιαλγίας είναι η κεντρική παγίδευσή του στην περιοχή της οσφύς, συνήθως από εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και προβολή αυτού (κήλη), σπονδυλολίσθηση, τραυματισμοί ή κατάγματα σπονδύλων, οσφυϊκή στένωση, σπανιότερα νεοπλασίες, λοιμώξεις και άλλες πιο σπάνιες ασθένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ισχιαλγίας;

Η συμπτωματολογία της ισχιαλγίας περιλαμβάνει:

  • Πόνο
  • Mούδιασμα
  • Aίσθημα καύσου
  • Διαταραχή της αισθητικότητας κατά μήκος της πορείας του νεύρου

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται κατά την παρατεταμένη στήριξη στο πάσχον άκρο, κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο με το άνοιγμα του διασκελισμού (μεγάλο βήμα), κατά την μεταφορά φορτίου από το αντίθετο χέρι.

Συνηθέστερα ο πόνος είναι στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού και στην γάμπα

Τα συμπτώματα εντοπίζονται μόνο στο ένα πόδι, είναι συνεχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιδεινώνονται σε κάποιες θέσεις.

Παρατηρείται επίσης μείωση της δύναμης στην έκταση των δακτύλων του ποδιού ή στη έκταση του πέλματος

Ταυτόχρονα εμφανίζεται και διαταραχή του αντανακλαστικού της επιγονατίδας , μπορεί να είναι αυξημένο ή μειωμένο σε σχέση με το υγιές άκρο.

Επιβαρυντικοί παράγοντες - Αίτια

  • Συχνότερη εμφάνιση σε ηλικίες 30-45
  • Συνθήκες εργασίας ή αθλήματος: Οφείλει να σημειωθεί πως η εργασία ή το επάγγελμα από μόνα τους, δεν είναι ικανά να προκαλέσουν ισχιαλγία. Ο ελλιπής κινητικός έλεγχος του ατόμου σε συνδυασμό με σήκωμα μεγάλου φορτίου όμως μπορεί να κατηγορηθεί.
  • Η παχυσαρκία
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής: Ο καθιστικός τρόπος ζωής, προκαλεί αναχαίτιση (μειωμένη λειτουργία σε σχέση με το φυσιολογικό) κάποιον μυών της ράχης και του κορμού, που είναι πολύ βασικοί στην σταθεροποίηση της ‘μέσης’.

Η ισχιαλγία αφορά κυρίως νέους ανθρώπους αθλητές, αθλούμενους ή μη. Είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη και δεν θα χρειαστεί να αλλάξει/διακόψει ο ασθενής εργασία, χόμπι ή άθλημα. Αντίθετα θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις που θα του δίνουν την ασφάλεια να συνεχίσει ό,τι κάνει.

Ισχιαλγία - Διάγνωση

Η ισχιαλγία μπορεί να διγνωστεί με την μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας ή και με την ενδελεχή αξιολόγηση. Η σωστήαξιολόγησημπορεί να μας δώσει σαφή αποτελέσματα για το αν τα συμπτώματα οφείλονται σε κεντρική (στην περιοχή της μέσης) ή σε περιφερική παγίδευση του ισχιακού νεύρου. Βέβαια η μαγνητική τομογραφία με την ακρίβεια που προσφέρει, μας δίνει μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης της οσφυϊκής και ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συνολικά.

Πώς αντιμετωπίζεται η ισχιαλγία;

Για την αντιμετώπιση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακολουθείται συντηρητική θεραπεία και τα αποτελέσματα αυτής είναι εξαιρετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ισχιαλγία και στις πιέσεις νεύρων γενικά, ο χρόνος της ίασης εξαρτάται και από την βιολογία του νευρικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, ένα νεύρο που έχει υποστεί παρατεταμένη πίεση, μπορεί να χρειάζεται 3-6 μήνες για την πλήρη ίασή του. Όμως, η άμεση ‘απεγκλώβισή’ του, επιταχύνει και το χρόνο της αποκατάστασης. Η φυσικοθεραπεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ισχιαλγίας και περιλαμβάνει ποικίλες παρεμβάσεις που επιφέρουν τη σταδιακή βελτίωση των συμπτωμάτων. Σκοπός όμως της αποκατάστασης πρέπει να αποτελεί η αιτία της ισχιαλγίας και όχι απλά τα συμπτώματά της.

Πρόγραμμα αποκατάστασης

Το πρόγραμμα που σχεδιάζεται έχει ως αρχικό σκοπό τη μείωση του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων του ασθενή με τη σταδιακή απεγκλώβιση του ισχιακού νεύρου.

Όσο τα συμπτώματα μειώνονται, σταδιακά ξεκινούν οι ασκήσεις ολίσθησης του ισχιακού νεύρου κατά μήκος της πορείας του.

Εάν πρόκειται για κεντρική παγίδευση (στην περιοχή της μέσης), εξετάζουμε και δουλεύουμε για την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε την κινητικότητά της ούτως ώστε το ισχιακό νεύρο να βρει τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται για να κινηθεί ελεύθερα.

Εάν πάλι η παγίδευση είναι περιφερική, συνέβη λόγω κάποιου μυϊκού σπασμού ή trigger point, το οποίο εντοπίζουμε και αποκαθιστούμε.

Το επόμενο στάδιο της αποκατάστασης έχει να κάνει με τον κινητικό έλεγχο.

Ο ασθενής με κεντρική παγίδευση, έχει ανάγκη από καλύτερο έλεγχο του πυρήνα του κορμού του (εν τω βάθη κοιλιακών), ενώ ο ασθενής με την περιφερική παγίδευση, έχει ανάγκη από καλύτερη μυϊκή συνεργασία της περιοχής που πάσχει, ούτως ώστε να μην έχει εκ νέου μυϊκό σπασμό.

Οι διατάσεις και οι ασκήσεις ολίσθησης του ισχιακού νεύρου αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης και στις δύο περιπτώσεις.

Στο τελικό στάδιο του φυσικοθεραπευτικού προγράμματος ξεκινά το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης. Ο ασθενής με ισχιαλγία έχει απελευθερωθεί από οποιαδήποτε συμπτωματολογία και είναι έτοιμος να δεχτεί λειτουργικές ασκήσεις που προσομοιάζουν την τεχνική του αθλήματος, της εργασίας , ή της επώδυνης έως τότε κίνησης. Εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται κατάλληλα, ώστε να υιοθετήσει το σωστό πρότυπο κίνησης που θα τον απομακρύνει εντελώς από κάποια επόμενη έξαρση της ισχιαλγίας!

Κλείστε Ραντεβού