Trigger points τι είναι;
Ως trigger points, αναφέρονται κάποια συγκεκριμένα σημεία πυροδότησης πόνου, στη μεσότητα περίπου της γαστέρας του μυός ή στην περιτονία που τον περιβάλλει. Έτσι πολλές φορές αναφέρονται ως μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου. Πρόκειται για σημεία με υψηλή ευαισθησία, που προκαλούν πόνο τοπικό ή αναφερόμενο (σε άλλο σημείο του σώματος). Κατά την ψηλάφηση, εντοπίζονται ως μικρά ή μεγάλα οζίδια (κόμποι), τα οποία σχηματίζουν μια τεντωμένη ζώνη μυϊκών ινών μέσα στη γαστέρα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και επίπονα κατά την πίεση, όταν είναι ενεργοποιημένα.
Το σύνδρομο του μυοπεριτονιακού πόνου περιγράφεται ως τα αισθητικά, κινητικά καθώς και τα συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που προκαλούνται από τα trigger points.
Ταξινόμηση trigger points
Ενεργά και λανθάνοντα σημεία ενεργοποίησης
Ένα ενεργό trigger point μπορεί να αναφέρει πόνο ακόμα και χωρίς πίεση εξωτερική, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί την αιτία ενεργοποίησης και άλλων σημείων.
Ένα λανθάνον trigger point, δεν αναφέρει πόνο εκτός και αν ασκηθεί μεγάλη και κάθετη πίεση ακριβώς επάνω του. Τα λανθάνοντα σημεία είναι στην ουσία απενεργοποιημένα trigger points που κάποτε ήταν ενεργά και ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν πάλι στο μέλλον.
Διάχυτα σημεία ενεργοποίησης
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από δευτερεύοντα σημεία ενεργοποίησης, που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των πολλαπλών πρωταρχικών σημείων ενεργοποίησης.
Συνδεσμικά σημεία ενεργοποίησης
Πρόκειται για σημεία πυροδότησης στην περιοχή ενός συνδέσμου, που αν δεν αντιμετωπιστούν, επηρεάζουν την λειτουργία και τη σταθερότητα της άρθρωσης.
Είδη πόνου
- Jump sign – Οξύς πόνος: Είναι ο οξύς πόνος που προκαλείται από την άμεση πίεση του σημείου
- Αλγαισθητικός πόνος
- Αναφερόμενος πόνος: Πρόκειται για τα συμπτώματα που εντοπίζονται μακριά από το σημείο πυροδότησης, αλλά προκαλούνται από τον ερεθισμό αυτού
- Χρόνιος πόνος
- Νευροπαθητικός πόνος
Συμπτώματα
- Πόνος τοπικός ή αναφερόμενος
- Αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή
- Αίσθημα δυσκαμψίας
- Αίσθημα κόπωσης και παρατεταμένης μυϊκής καταπόνησης
- Μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης που συνδέεται με τον μυ που πάσχει
- Πονοκέφαλος, ημικρανίες, εμβοές
Πληθώρα κλινικών δοκιμών έχουν αναδείξει ότι ο πονοκέφαλος υπό τάση, μπορεί να προκληθεί από σημεία πυροδότησης πόνου που εντοπίζονται σε:
- Υπινιακούς μύες
- Άνω μοίρα τραπεζοειδή
- Ανελκτήρα ωμοπλάτης
- Στερνοκλειδομαστοειδή μυ
- Σκαληνούς μύες
- Κραταφικούς μύες
Ποια τα αίτια πρόκλησης των trigger points;
Οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι σύνθετες και πολυπαραγοντικές. Εξαρτώνται σίγουρα από την ηλικία και τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου καθώς και από τις καθημερινές του συνήθειες. Κατά κύριο λόγο για το σύνδρομο αυτό ευθύνεται ο κακός κινητικός έλεγχος μιας περιοχής του σώματος.
Πρόκειται για ένα λάθος πρότυπο κίνησης, το οποίο έχει υιοθετήσει ο εγκέφαλος. Αυτό έχει σαν συνέπεια, κάποιες μυϊκές ομάδες να είναι υπερδραστήριες και να φτάνουν γρήγορα σε μυϊκό κάματο, αυξάνοντας την παραγωγή γαλακτικού οξέως και άλλων μεταβολικών προϊόντων. Αντίθετα κάποιες άλλες να είναι αναχαιτισμένες (υπολειτουργούν), δημιουργώντας ελλιπή συνεργασία μεταξύ των μυϊκών ομάδων που περιβάλουν μια άρθρωση.
Έτσι το ανθρώπινο σώμα στην προσπάθεια του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες, αλλάζει τον τρόπο που κινείται.
Άλλος μεγάλος αιτιολογικός παράγοντας είναι η υπέρχρηση μιας μυϊκής ομάδας χωρίς το απαραίτητο υποστηρικτικό περιβάλλον. Καθώς επίσης και η λάθος στάση σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση
Μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης, η θεραπεία πια των σημείων πυροδότησης πόνου είναι πολύπλευρη και ολιστική, καθώς τεκμηριώθηκε η ανάγκη να ‘ φύγουμε ‘ μακριά από το trigger point για να το θεραπεύσουμε.
Πέρα από τα φυσικά μέσα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιείται ευρέως η χρήση της ξηράς βελόνας, δίνοντας καλά και άμεσα αποτελέσματα. Με τηνξηρά βελόνα(dry needling) , επιτυγχάνεται η άμεση ανακούφιση του ενεργοποιημένου trigger point, συνήθως παίρνοντας και το χαρακτηριστικό local twitch response. Πρόκειται για μια γρήγορη συστολή / σύσπαση του σημείου, καθώς γίνεται χειρισμός με τη βελόνα.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης αφού μειωθεί η έντονη συμπτωματολογία, περιλαμβάνει πρόγραμμα διατάσεων, ενδυνάμωσης και εκμάθησης κινητικού ελέγχου.
Αυτοδιατάσεις συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, διδάσκονται στον ασθενή ούτως ώστε να τις εφαρμόζει με συγκεκριμένη συχνότητα και μόνος του.
Οι αναχαιτησμένες μυϊκές ομάδες, ενεργοποιούνται δίνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα και ο εγκέφαλος αρχίζει να τις αναγνωρίζει εκ νέου και να τις επιστρατεύει περισσότερο.
Τα λάθος πρότυπα στάσης και κίνησης αλλάζουν και διαμορφώνονται εκ νέου, με σκοπό να μην υπάρξει υποτροπή. Ο ασθενής αν είναι αθλητής / αθλούμενος, εισέρχεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης που προσομοιάζει την τεχνική του αθλήματος του.