Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 [email protected]

Πόνος στον αυχένα - Αυχενικό Σύνδρομο - Αντιμετώπιση

  • Αρχική
  • Πόνος στον αυχένα – Αυχενικό σύνδρομο
Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού όλων των ηλικιών και με διαφορετική αιτιολογία σε κάθε ηλικιακό φάσμα. Πρόκειται για τον πόνο στην βάση ή και στην κορυφή του αυχένα, που συχνά συνοδεύεται με περιορισμό της κινητικότητας σε ορισμένες κατευθύνσεις και με μεγάλο μυϊκό σπασμό γύρω από την περιοχή του αυχένα, των ώμων και των ωμοπλατών. Σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται με ημικρανίες, πονοκεφάλους και αίσθημα ζάλης και αναφέρεται ως αυχενογενής πονοκέφαλος. Βασική αιτία αυτού, είναι ο μυϊκός σπασμός που δημιουργείται στους μύες που βρίσκονται στην βάση του κρανίου (υπινιακοί μύες), οι οποίοι εκτελούν μεγαλύτερο έργο από αυτό που τους αναλογεί , έρχονται αντιμέτωποι με φορτία που δεν είναι φτιαγμένοι να αντέχουν και αντιδρούν με τον μυϊκό σπασμό. Σε αυτή τη δυσμενή θέση βρίσκονται λόγω του ελλιπούς μυϊκού και κινητικού ελέγχου των μυών της αυχενικής και θωρακικής μοίρας, καθώς και λόγω της λάθος στάσης του σώματος. Σε περιπτώσεις που η αυχεναλγία είναι αποτέλεσμα κάποιας πίεσης νεύρου, ο ασθενής μπορεί να αναφέρει πόνο, μούδιασμα, τσιμπήματα ή και μείωση της δύναμης στο ένα του χέρι.

Πόνος στον αυχένα: Ποιες οι αιτίες πρόκλησης του;

Κακή στάση σώματος

Οι σύγχρονες συνθήκες της ζωής και της εργασίας, έχουν επηρεάσει αρκετά τον τρόπο που ο κορμός μας κάθεται στον χώρο. Η κυφωτική θέση που δημιουργείται στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αναγκάζει αναπόφευκτα την άνω αυχενική μοίρα να έρθει σε έκταση. Το πρότυπο αυτό είναι τόσο συχνό που πλέον έχει διεθνώς την ονομασία turtle/text neck syndrome.

Εκφύλιση με ή χωρίς προβολή (κήλη) μεσοσπονδυλίου δίσκου

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αρχίζει να χάνει σταδιακά την υγρασία του και να αφυδατώνεται με αποτέλεσμα σταδιακά να αρχίζει να προβάλει προς κάποια κατεύθυνση. Η κατεύθυνση και το σημείο της προβολής του, θα καθορίσει και το αν η κήλη αυτή θα δώσει συμπτώματα και ποιας έκτασης θα είναι αυτά.

Η εκφύλιση είναι σταδιακή και ξεκινά από μικρές ηλικίες με την μορφή της υπερκινητικότητας ενός σπονδυλικού επιπέδου. Δηλαδή για λόγους κακού κινητικού ελέγχου, μεγάλης και συνεχούς καταπόνησης, ένα ζεύγος σπονδύλων του αυχένα, κινούνται περισσότερο από τα από πάνω και από κάτω τους ζεύγη. Αυτό τα καθιστά υπερκινητικά και σταδιακά φθείρονται.

Αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων

Παρατηρείται κυρίως σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας οι οποίοι έχουν χάσει την πλήρη κινητικότητα του αυχένα και κυρίως τις κινήσεις πλάγια κάμψη και έκταση.

Μυϊκές ανισορροπίες

Μία από τις συχνότερες αιτίες του πόνου στον αυχένα σε νέους ανθρώπους και σε αθλητές. Εντοπίζονται συχνά μυϊκές ομάδες υπερδραστήριες και άλλες αναχαιτισμένες (που υπολειτουργούν). Αυτό οφείλεται στον ελλιπή κινητικό έλεγχο στην εργασία ή το άθλημα, στην παρατεταμένη βαριά εργασία προς μια κατεύθυνση, στην συνεχή ενδυνάμωση μόνο συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων.

Χειρουργείο στην περιοχή του αυχένα ή του θώρακα

Αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο στον αυχένα ή στις γύρω περιοχές, και έχει επηρεαστεί κατά συνέπεια η βιομηχανική της περιοχής.

Πώς γίνεται η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου;

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου γίνεται κατά κύριο λόγο από την λεπτομερή αξιολόγηση και τη σωστή λήψη ιστορικού. Συμπληρωματικά η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας, μας δίνει πολύ ακριβείς πληροφορίες για την συνολική κατάσταση όλων των δομών του αυχένα. Επίσης σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί κάποιο χτύπημα στο κεφάλι (από τροχαίο ή από βουτιά στο νερό), χρήσιμη πολύ είναι η διαστοματική ακτινογραφία που θα μας δείξει την αρτιότητα των συνδέσμων της άνω αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.



Αντιμετώπιση - Θεραπεία - Πρόγραμμα Αποκατάστασης

Η αυχεναλγία είναι ένα σύμπτωμα πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο και η αντιμετώπισή του οφείλει να είναι ολιστική για να δοθεί η οριστική λύση.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης θα διαμορφωθεί με βάση την αιτία που προκάλεσε τον πόνο στον αυχένα και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Πρωτεύοντα στόχο αποτελεί η ανακούφιση από τον πόνο και η αποκατάσταση της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας αλλά και των γύρω περιοχών που επηρεάζονται (άνω άκρο, θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης). Η μείωση του πόνου επιτυγχάνεται:

  • με την κινητοποίηση των μαλακών μορίων που βρίσκονται σε σπασμό
  • την εφαρμογή τεχνικών κινητοποίησης manual therapy
  • χρήση human tecar
  • βελονισμό
  • ενεργοποίηση αναχαιτισμένων (που υπολειτουργούν) μυϊκών ομάδων
  • χρήση tape

Στο επόμενο στάδιο, βασικό μας στόχο αποτελεί η βελτίωση της έκτασης του θώρακα με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και εφαρμογή τεχνικών, η οποία αποτελεί και το σημείο κλειδί της θεραπείας.

Έπειτα ξεκινά η εκμάθηση του κινητικού ελέγχου που σκοπό έχει την άρτια κίνηση των άνω άκρων, της ωμοπλάτης και του θώρακα σε συνάρτηση με την θέση της κεφαλής.

Τέλος πραγματοποιείται εκπαίδευση λειτουργικών κινήσεων με προσομοίωση του αθλήματος ή της εργασίας, με τη χρήση της θεραπευτικής άσκησης.

Ο πάσχοντας θα δει αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας θεραπεία, στην οποία και θα ενημερωθεί για την χρονική πρόβλεψη της αποκατάστασής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό εξαρτάται από την χρονιότητα της κατάστασης και των συμπτωμάτων αλλά και από την συμμόρφωση του ίδιου του ασθενή στο ασκησιολόγιο που θα του δίνεται για το σπίτι σε κάθε θεραπεία. Οι θεραπείες γίνονται 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, με σταδιακή μείωση αυτών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειάζονται 6 – 10 θεραπείες για να πάρει ο ασθενής την κατάσταση στα χέρια του , όντας πια πλήρως διαχειρίσιμη, χωρίς συμπτώματα και με πλήρη κινητικότητα. Η συνεργασία, η συνέπεια και η ομαδικότητα, μας βοηθούν για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο, καθώς σκοπός μας είναι η μη εξαρτημένη σχέση του ασθενή από τον φυσικοθεραπευτή.

Κλείστε Ραντεβού