Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 info@kinysio.gr

Πελματιαία απονευρωσίτιδα | Αίτια, Συμπτώματα, Αποκατάσταση

 • Αρχική
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ο όρος πελματιαία απονευρωσίτιδα αναφέρεται στην ύπαρξη φλεγμονής σε ένα σημείο της πελματιαίας απονεύρωσης. Μπορεί να συνυπάρχει μαζί με οστικό οίδημα ή άκανθα πτέρνας.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια ινώδης ταινία συνδετικού ιστού, η οποία ξεκινά από την περιοχή της πτέρνας και καταλήγει στα δάκτυλα. Αποτελεί τη συνέχεια του αχίλλειου τένοντα και του γαστροκνμημίου μυός καθώς υπάρχει η οπίσθια περιτονία που τους συνδέει. Για το λόγο αυτό, επηρεάζεται και επηρεάζει άμεσα η μία δομή την άλλη.

Ποια τα αίτια της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στην περιοχή του πέλματος σε ανθρώπου ηλικίας από 30-60 ετών και εμφανίζεται συχνά σε δρομείς λόγω υπέρχρησης. Επίσης, είναι αυξημένη η εμφάνιση στο γυναικείο πληθυσμό με συχνότητα 3:1. Οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι οι εξής:

 • Υπέρχρηση
 • Λάθος πρότυπο κίνησης
 • Βάδιση με σκληρό παπούτσι
 • Αυξημένο σωματικό βάρος
 • Αδυναμία γαστροκνημίου μυός ή πολύ σφιχτός γαστροκνήμιος
 • Πλατυποδία, κοιλοποδία
 • Νεύρωμα morton, άλλες παθήσεις του άκρου ποδός
 • Μικροτραυματισμοί της περιοχής

 

Τα αίτια της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι κατά κύριο λόγο μηχανικά και προκαλούνται από τον κακό καταμερισμό των φορτίων στο πέλμα.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Το βασικό σύμπτωμα που δημιουργεί η φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση, είναι ο έντονος και εντοπισμένος πόνος από το πρώτο κιόλας πρωινό βήμα. Ο πόνος εντοπίζεται στο πέλμα στην περιοχή κοντά στην πτέρνα, ή στην εσωτερική καμάρα του ποδιού. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα στην περιοχή της πτέρνας και σφιχτός – ανελαστικός αχίλλειος τένοντας.

Ο ασθενής αναφέρει πως δεν μπορεί να βαδίσει ξυπόλυτος ή με σκληρό παπούτσι. Τέλος, η βάδιση με τακούνια επιδεινώνει πολύ τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί, οδηγεί σε μειωμένο επίπεδο δραστηριότητας, μειωμένο εύρος κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης και χρόνιο πόνο.

πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πώς γίνεται η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

Η διάγνωση τίθεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και λήψη ιστορικού. Ο επιστήμονας υγεία που θα σας εξετάσει, εφόσον εντοπίσει την ύπαρξη πόνου και φλεγμονής, θα θέσει τη διάγνωση. Εάν υποπτευθεί ή θελήσει να αποκλείσει κάποια άλλη παθολογία, θα σας συστήσει μια δυναμική ακτινογραφία, έναν υπέρηχο μαλακών μορίων της περιοχής ή μια μαγνητική τομογραφία (MRI).

Θεραπεία

Η αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι σύνθετη, πολυπαραγοντική και χρήζει άριστη γνώση της ανατομίας και παθολογίας του άκρου ποδός.

Το εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί θα έχει τους εξής στόχους:

 • Μείωση του πόνου και της φλεγμονής
 • Διάταση της πελματιαίας απονεύρωσης και όλων των μυικών ομάδων της οπίσθιας επιφάνειας της κνήμης
 • Ξηρά βελόνα
 • Ενδυνάμωση
 • Θεραπευτική άσκηση
 • Εκμάθηση κινητικού ελέγχου
 • Αποκατάσταση του εύρους κίνησης της άρθρωσης
 • Κατασκευή ορθοτικών πελμάτων

Ο ασθενής από την πρώτη κιόλας θεραπεία θα εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που θα περιλαμβάνει αυτοδιατάσεις και ασκήσεις τις οποίες θα κάνει και στο σπίτι.

Ως χώρος με εξειδίκευση στο manual therapy (χειροπρακτική), έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε συνολικά και ριζικά το πρόβλημα, χωρίς να δουλεύουμε μόνο για τη συμπτωματολογία του ασθενή. Σκοπός μας είναι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα σας.

 Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πρόβλημα αναφέραμε ότι εμφανίζεται λόγω υπέρχρησης. Ο όρος αυτός αποτελεί μια παρεξηγημένη έννοια καθώς μας οδηγεί να σκεφτούμε την αυξημένη χρήση και την κούραση του πέλματος. Αυτό όμως είναι αναληθές. Η υπέρχρηση δημιουργεί πρόβλημα όταν υπάρχουν μυϊκές ανισσοροπίες, λάθος πρότυπα κίνησης, ελλιπή προγράμματα διατάσεων (αν πρόκειται για αθλητή) και λάθος καταμερισμός των φορτίων στο πέλμα.

Η χειροπρακτική υπερέχει όλων των άλλων μεθόδων γιατί μας δίνει τη δυνατότητα και τη γνώση να τροποποιήσουμε όλα τα παραπάνω και να μη θεραπεύουμε μόνο το σημείο του οιδήματος και της φλεγμονής!

Είτε πρόκειται για έναν δρομέα είτε για έναν μέσο άνθρωπο που κάνει 6000 βήματα την ημέρα, το πρόγραμμα αποκατάστασης θα είναι ολιστικό και θα στοχεύει στο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά πόνος στο σημείο αυτό!

Τέλος, η γνώση της κατασκευής εξατομικευμένων (customized) ορθοτικών πελμάτων, αποτελεί ένα σημείο κλειδί. Η κατασκευή προϋποθέτει, την αξιολόγηση του σώματος και του άκρου ποδός ως μία ενιαία κινητική αλυσίδα.

Με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση, θα διατηρήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και κατόπιν συζήτησης και εκ νέου αξιολόγησης, θα τα αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο χωρίς συμπτώματα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα πρόβλημα αρκετά συχνό, που περιλαμβάνει ένα πόνο πολύ ενοχλητικό και αξίζει να απαλλαγείτε και να βρείτε οριστική λύση!

Καλέστε μας