Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 info@kinysio.gr

Οστικό οίδημα | Αίτια, διάγνωση και θεραπευτική αποκατάσταση

Το οστικό οίδημα ή όπως το συναντάμε στη βιβλιογραφία Bone Marrow Edema (BME), εκδηλώνεται όταν συσσωρεύεται υγρό στον μαλακό ιστό των οστών και συγκεκριμένα στον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ένας μαλακός σπογγώδης ιστός, που βρίσκεται στη μέση των περισσότερων οστών και περιέχει βλαστοκύτταρα αίματος. Αυτά είναι ειδικά κύτταρα που μπορούν τελικά να γίνουν ερυθρά ή λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια.

Ποια τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος;

Το οστικό οίδημα εμφανίζεται με έντονη συμπτωματολογία που περιλαμβάνει:

 • Οξύ – διαξιφιστικό πόνο κατά την άσκηση ή και αιφνίδιο κατά την ανάπαυση
 • Οίδημα στην πάσχουσα περιοχή
 • Διαταραχή της αίσθησης στην περιοχή
 • Περιορισμό του εύρους κίνησης λόγω πόνου και οιδήματος

 

Ο ασθενής αναγκάζεται να περιορίσει αρκετά τις καθημερινές του δραστηριότητες λόγω των συμπτωμάτων και φυσικά δεν έχει την δυνατότητα να συμμετέχει στο άθλημα αν πρόκειται για αθλητή.

Πώς γίνεται η διάγνωση του;

Οι πιο συχνές περιοχές εντοπισμού του οστικού οιδήματος είναι:

 • Το ισχίο
 • Το γόνατο
 • Ο αστράγαλος
 • Η ποδοκνημική άρθρωση

Σε πολλές περιπτώσεις  το οστικό οίδημα δεν διαγιγνώσκεται άμεσα καθώς η συμπτωματολογία του είναι παρόμοια με άλλες παθολογίες. Για το λόγο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κοινά ευρήματα κατά τη διάρκεια μια μαγνητικής τομογραφίας (MRI), που ερευνά μια άλλη πάθηση.

Η διάγνωση του οστικού οιδήματος γίνεται με μαγνητική τομογραφία αφού έχει γίνει ενδελεχής αξιολόγηση και λήψη ιστορικού. Η μαγνητική τομογραφία MRI έχει τη δυνατότητα να δείξει από τις πρώτες κιόλας ημέρες την ύπαρξη του οιδήματος, γεγονός που δεν επιτυγχάνεται με την απλή ακτινογραφία.

Ποια τα αίτια του;

  1. Πιο συχνή αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι οι τραυματισμοί από υπερβολική καταπόνιση. Ορισμένοι τύποι τραυματισμών που οδηγούν σε οστικό οίδημα είναι οι εξής:
  • Κάταγμα από στρες
  • Μώλωπες
  • Τενοντίτιδα
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  1. Μια άλλη βασική αιτία πρόκλησης οιδήματος είναι οι αρθρίτιδες, με πιο συχνές τη ρευματοειδή και την οστεοαρθρίτιδα.
  2. Η οστεοπόρωση επίσης μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο συνήθως στο γόνατο και το ισχίο.
  3. Η ύπαρξη όγκου στα οστά μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ακόμα και η ακτινοθεραπεία για τον όγκο στα οστά.
  4. Μολύνσεις και φλεγμονές των οστών τις οποίες ο θεράπον ιατρός συνήθως αποκλείει πρώτες με την υπόνοια οστικού οιδήματος, ζητώντας εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος από τον πάσχοντα.
  5. Τέλος, υπάρχει και ο ιδιοπαθής/πρωτοπαθής τύπος οστικού οιδήματος όπου το σύνδρομο εκδηλώνεται χωρίς κάποια αιτιολογία.

Πώς θεραπεύεται το οστικό οίδημα;

Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οστικού οιδήματος, το οίδημα θα αρχίσει να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, με την ανάπαυση και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όπως με στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Η φυσικοθεραπεία σκοπό έχει την επίσπευση αυτής της διαδικασίας σεβόμενοι πάντα τη βιολογία των ιστών και τον χρόνο επούλωσης τους.

Στο κομμάτι της αποκατάστασης με φυσικά μέσα, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα μηχανήματα που υπόσχονται τη θεραπεία του συνδρόμου αυτού.

Στον χώρο μας και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης της βιβλιογραφίας, η αποκατάσταση των οστικών οιδημάτων, στοχεύει στη διαλεύκανση και επίλυση της αιτίας που το προκάλεσε! Και αυτό διότι, όπως προαναφέρθηκε, το οίδημα με την ανάπαυση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θα υποχωρήσει. Εάν όμως η αιτία του είναι ακόμα εκεί, θα εμφανιστεί εκ νέου με την πρώτη ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και του οιδήματος ξανά και ξανά κυρίως στον χώρο του αθλητισμού.

Σκοπό μας αποτελεί η οριστική θεραπεία του οστικού οιδήματος, η οποία δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση του ίδιου του οιδήματος!

Στο kinysio το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα διαμορφωθεί, θα περιλαμβάνει:

 • τη μείωση των συμπτωμάτων και του οιδήματος
 • την εκμάθηση κινητικού ελέγχου
 • τη θεραπευτική άσκηση
 • την ενεργοποίηση των αναχαιτησμένων (χαλαρών) μυϊκών ομάδων
 • τη χαλάρωση και διάταση των μυών που υπερλειτουργούν
 • την ενδυνάμωση με βάση την τεχνική του αθλήματος

Ο ασθενής θα πάρει από την πρώτη θεραπεία εξατομικευμένο ασκησιολόγιο που θα πρέπει να εκτελεί στο σπίτι του, αφού πρώτα εκπαιδευτεί σε αυτό.

Το σημείο κλειδί στη θεραπεία των οστικών οιδημάτων, βρίσκεται στην πιο σωστή κατανομή των φορτίων που ασκούνται πάνω στο οστό, από τους μύες που προσφύονται σε αυτό.

Όλοι οι παραπάνω στόχοι, επιτυγχάνονται και θέτονται κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή, τον θεράποντα ιατρό του και την ομάδα εάν πρόκειται για αθλητή.

Η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης σχετίζεται με την έκταση του οστικού οιδήματος, τον χρόνο έναρξης των θεραπειών και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Η ομαδικότητα και η συνέπεια, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, για αυτό μην αμελείς άλλο το πρόβλημά σου και κλείσε ένα ραντεβού στο χώρο μας!

Καλέστε μας