...

Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 info@kinysio.gr

Πάρεση προσωπικού νεύρου | Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Τι είναι η πάρεση προσωπικού νεύρου ή πάρεση Bell;

πάρεση προσωπικού νεύρου

Η πάρεση προσωπικού νεύρου είναι μια κατάσταση, κατά την οποία το άτομο ξαφνικά χάνει τη δύναμη των μυών του προσώπου του, από τη μία πλευρά. Αυτό έχει σαν συνέπεια το μάτι και το στόμα να χάνουν την κινητικότητά τους από την πάσχουσα πλευρά. Ο πάσχοντας συνήθως το αντιλαμβάνεται κοιτώντας τον καθρέπτη του ή συνειδητοποιώντας την αδυναμία του να γελάσει, να μασήσει, να ανοίξει καλά και τα δύο μάτια του ή να πάρει κάποια έκφραση του προσώπου του.

Επίσης, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, από τη διαφυγή σάλιου από την πτώση της γωνίας του στόματος της πάσχουσας πλευράς. Συγχρόνως ο ασθενής μπορεί να νοιώθει πόνο πίσω από το αυτί και παραισθησία (αλλαγμένη αίσθηση) στο μάγουλο. Σπανιότερα αναφέρονται και διαταραχές στην αίσθηση της γεύσης.

Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και των δύο φύλων, αλλά είναι αρκετά σπάνια η εμφάνισή της στα παιδιά.

Το προσωπικό νεύρο είναι το έβδομο εγκεφαλικό νεύρο, το οποίο δίνει αίσθηση και κίνηση στους μύες του προσώπου μας.

Η συχνότερη βέβαια αιτία την ισχιαλγίας είναι η κεντρική παγίδευσή του στην περιοχή της οσφύς, συνήθως από εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και προβολή αυτού (κήλη), σπονδυλολίσθηση, τραυματισμοί ή κατάγματα σπονδύλων, οσφυϊκή στένωση, σπανιότερα νεοπλασίες, λοιμώξεις και άλλες πιο σπάνιες ασθένειες.