Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 [email protected]

Πάρεση προσωπικού νεύρου: Φυσικοθεραπεία & αντιμετώπιση

Τι είναι η πάρεση προσωπικού νεύρου ή πάρεση Bell;

Η πάρεση προσωπικού νεύρου είναι μια κατάσταση, κατά την οποία το άτομο ξαφνικά χάνει τη δύναμη των μυών του προσώπου του, από τη μία πλευρά. Αυτό έχει σαν συνέπεια το μάτι και το στόμα να χάνουν την κινητικότητά τους από την πάσχουσα πλευρά. Ο πάσχοντας συνήθως το αντιλαμβάνεται κοιτώντας τον καθρέπτη του ή συνειδητοποιώντας την αδυναμία του να γελάσει, να μασήσει, να ανοίξει καλά και τα δύο μάτια του ή να πάρει κάποια έκφραση του προσώπου του.

Επίσης, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, από τη διαφυγή σάλιου από την πτώση της γωνίας του στόματος της πάσχουσας πλευράς. Συγχρόνως ο ασθενής μπορεί να νοιώθει πόνο πίσω από το αυτί και παραισθησία (αλλαγμένη αίσθηση) στο μάγουλο. Σπανιότερα αναφέρονται και διαταραχές στην αίσθηση της γεύσης.

Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και των δύο φύλων, αλλά είναι αρκετά σπάνια η εμφάνισή της στα παιδιά.

Το προσωπικό νεύρο είναι το έβδομο εγκεφαλικό νεύρο, το οποίο δίνει αίσθηση και κίνηση στους μύες του προσώπου μας.

Η συχνότερη βέβαια αιτία την ισχιαλγίας είναι η κεντρική παγίδευσή του στην περιοχή της οσφύς, συνήθως από εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και προβολή αυτού (κήλη), σπονδυλολίσθηση, τραυματισμοί ή κατάγματα σπονδύλων, οσφυϊκή στένωση, σπανιότερα νεοπλασίες, λοιμώξεις και άλλες πιο σπάνιες ασθένειες.

Ποια τα αίτια της πάρεσης προσωπικού νεύρου;

 Κεντρικής αιτιολογίας

Σε νόσους που προσβάλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νεοπλασίες κ.α.

 Περιφερικής αιτιολογίας

Αναφέρεται συχνά και ως άγνωστης αιτιολογίας οξεία περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτιολογία της νόσου, περίπου το 60-75% των περιπτώσεων. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πρόκειται για δημιουργία οιδήματος του νεύρου που ελέγχει τη μια πλευρά του προσώπου, λόγω φλεγμονής (έρπης ζωστήρ). Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη, λόγω αυτοάνοσου προβλήματος, καλοήθους όγκου ή και τραυματισμού.

Ιδιοπαθής

Πρόκειται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων, χωρίς την ύπαρξη κάποιας κεντρικής ή περιφερικής αιτιολογίας. πάρεση προσωπικού νεύρου

Ποια η διαγνωστική διαδικασία;

Η διάγνωση είναι μια περίπλοκη υπόθεση στην πάρεση του προσωπικού νεύρου και κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την κλινική εικόνα του ασθενή. Ο πάσχοντας αρχικά θα πρέπει να απευθυνθεί σε νευρολόγο ούτως ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της πάρεσης. Εάν ο νευρολόγος το κρίνει απαραίτητο, θα συστήσει να γίνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Σε άλλες περιπτώσεις ο νευρολόγος θα παραπέμψει τον ασθενή σε ωρυλά για να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο ωτίτιδας από ερπητοιό.

Πώς αντιμετωπίζεται φυσικοθεραπευτικά;

Η ιδιοπαθής και η περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό αναστρέψιμές και χρήζουν φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης. Η έγκαιρη παρέμβαση, επιφέρει τα όσο το δυνατόν πιο άμεσα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εστιάζει στη μείωση της φλεγμονής, την κινητοποίηση των μυών που έχουν προσβληθεί, στον ηλεκτρικό νευρομυικό ερεθισμό, καθώς και στο ασκησιολόγιο.

Όλες οι παρεμβάσεις γίνονται μπροστά σε καθρέπτη, ούτως ώστε ο ασθενής να έχει οπτικό ερέθισμα και ανατροφοδότηση.

Εφόσον υπάρχει φλεγμονή, είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Με τη χρήση ξηράς βελόνας και με το human tecar, καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε τις φλεγμονώδεις διεργασίες, σεβόμενοι πάντα τον χρόνο επούλωσης του εκάστοτε ιστού.

Η κινητοποίηση των μυών σκοπό έχει τη βελτίωση της αίσθησης του ασθενή με τα κατάλληλα απτικά ερεθίσματα που δίνονται καθώς και τη σταδιακή ενεργοποίηση των μυϊκών ινών.

Κατά τον ηλεκτρικό νευρομυικό ερεθισμό, επιτυγχάνουμε να δώσουμε σύσπαση εκ νέου στους μύες που έχουν προσβληθεί με σκοπό

  • την ενεργοποίησή τους
  • την εκ νέου αναγνώρισή τους από το κεντρικό νευρικό σύστημα

Έπειτα περνάμε στο ειδικά διαμορφωμένο ασκησιολόγιο κατά το οποίο ο ασθενής καλείται να πάρει εκφράσεις και μορφασμούς του προσώπου, κινώντας το μέτωπο, τα μάτια, τα μάγουλα και τα χείλη, ταυτόχρονα με την υγιή του πλευρά. Ο ασθενής αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα, είναι σε θέση να κάνει ένα μέρος του ασκησιολογίου και στο σπίτι για περεταίρω εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης διαμορφώνεται πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον ίδιο τον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του.

Κλείσε το ραντεβού σου έγκαιρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός σου.