Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 info@kinysio.gr

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ - Kinysio

Ειρήνη Τσουρούφλη BSc, PT, MPT 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η συχνότερη κάκωση του άκρου ποδός!

Πρόκειται για την απότομη-βίαιη ανάσπαση (γύρισμα), της έσω ή έξω επιφάνειας με επικρατέστερη την ανάσπαση της έσω.

Και αυτό γιατί ανατομικά, οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την έξω επιφάνεια, είναι πιο λεπτοί και αδύναμοι σε σύγκριση με τον έσω σύνδεσμο (δελτοειδή), ο οποίος είναι ιδιαίτερα παχύς και σταθεροποιητικός. Συγκεκριμένα, είναι τόσο ισχυρός που σε ρήξη του, συνήθως συνυπάρχει και κάταγμα του οστικό.

Η φύση βέβαια καλώςδημιούργησε κατά αυτό τον τρόπο τους συνδέσμους, γιατί έτσι μας εξασφάλισε ένα εμβιομηχανικά άρτια πρότυπο βάδισης με ισχυρή βάση στήριξης.

Τα διαστρέμματα χωρίζονται σε 4 βαθμούς σύμφωνα με την έκταση της ρήξης του/των συνδέσμων.

 

Η φυσικοθεραπεία σε ένα διάστρεμμα ξεκινά από την πρώτη μέρα της κάκωσης . Αρχικό μας μέλημα είναι ο σεβασμός των ιστών και των φλεγμονωδών υποπροϊόντων του μεταβολισμού.

Η φυσικοθεραπεία σε ένα διάστρεμμα ξεκινά από την πρώτη μέρα της κάκωσης . Αρχικό μας μέλημα είναι ο σεβασμός των ιστών και των φλεγμονωδών υποπροϊόντων του μεταβολισμού.

Ακολουθούμε το πρωτόκολλο PEACE AND LOVE που σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι το πιο αποδοτικό.

PEACE => Προστασία, ανάρροπη θέση, αποφυγή φαρμάκων ή πράξεων που μειώνουν τη φλεγμονή, συμπίεση και ενημέρωση.

Μετά τις πρώτες 3 μέρες, οι ιστοί έχουν ανάγκη από LOVE

LOVE => φόρτιση, αισιοδοξία, υπεραιμία και άσκηση.

Ο ασθενής άρα εντάσσεται άμεσα σε ασκησιολόγιο, για την υπεραιμία των συνδέσμων και της περιοχής αλλά και για την ενδυνάμωση των γύρω μυών. Έπειτα έπονται οι πολύ σημαντικές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας, που θα επανεκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει εκ νέου την περιοχή και κατά επέκταση να δώσει την οδηγία για γρήγορη ανταπόκριση, σε συμβάν επανατραυματισμού.

Ερευνητικά έχει αποδειχθεί πως διαστρέμματα που δεν αντιμετωπίστηκα σωστά ή δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το 24% ανέφερε ένα ή και περισσότερα επεισόδια επανατραυματισμού. Επιπλέον το 55% που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, χρειάστηκε 12 μήνες για πλήρη ανάρρωση μετά τον τραυματισμό.

Καλέστε μας