Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 info@kinysio.gr

Παγωμένος Ώμος (Frozen Shoulder) | Kinysio

Τι είναι ο παγωμένος ώμος;

Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος ή ιδιοπαθής συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια κατάσταση αγνώστου έως τώρα αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από πόνο και μείωση της κίνησης του χεριού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για μια σταδιακά επιδεινούμενη κατάσταση η οποία ξεκινά με δυσκαμψία στον ώμο στην έξω στροφή και την απαγωγή και με την πάροδο του χρόνου χάνεται μεγάλο εύρος κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους μέσης ηλικίας μεταξύ 40-60 ετών και είναι εκδηλώνεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό.

Ανατομία ώμου

Η άρθρωση του ώμου είναι η άρθρωση με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό δημιουργήθηκε σταδιακά με την εξέλιξη του είδους, για να είναι σε θέση να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες. Εξαιτίας αυτή της μεγάλης κινητικότητας, η γληνοβραχιόνια άρθρωση (ώμος), υπολείπεται σε σταθερότητα, καθώς το μόνο οστό που τη συγκρατεί και την ενώνει με το υπόλοιπο σώμα, είναι η ωμοπλάτη. Όλη η υπόλοιπη σταθερότητα της άρθρωσης, επέρχεται από τους μύες και τον θύλακα που την περιβάλλουν. 

Στον παγωμένο ώμο, παρατηρείται η δημιουργία φλεγμονής και εξελικτικά συμφύσεων(δημιουργία ουλώδους ιστού), στο πέταλο των στροφέων (μύες που περιβάλουν τον ώμο) και στον θύλακα της άρθρωσης. 

παγωμένος ώμος

Αίτια εμφάνισης του

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, παρόλα αυτά υπάρχουν συνοδά νοσήματα που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου όπως:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Ορμονικές αλλαγές (εμμηνόπαυση)
  • Καρδιοαναπνευστικά νοσήματα
  • Νόσος Parkinson
  • Προηγούμενος τραυματισμός του ώμου
  • Χειρουργείο σε ώμο, αυχένα 

Μια συχνή αιτία του παγωμένου ώμου, είναι η όχι επαρκής κίνηση της άρθρωσης μετά από ένα τραυματισμό, χειρουργείο, εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται ο παγωμένος ώμος χωρίς να υπάρχουν τα παραπάνω αίτια και τότε μιλάμε για πρωτοπαθή αγνώστου αιτιολογίας παγωμένο ώμο.  

Πώς γίνεται η διάγνωση του παγωμένου ώμου;

Η διάγνωση πέραν της λήψης λεπτομερούς ιστορικού και της αξιολόγησης της άρθρωσης, χρήζει και μαγνητικής τομογραφίας και υπερηχογραφήματος, για να τεθεί.

Η διάγνωση γίνεται από τον θεράποντα ορθοπεδικό με τον οποίο η συνεργασία μας θα είναι συνεχής.

Στάδια παγωμένου ώμου

Όπως προαναφέρθηκε η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και η πλήρης αποκατάσταση της μπορεί να διαρκέσει έως και 3 έτη. 

Αυτό συμβαίνει διότι ο κύκλος του παγωμένου ώμου είναι ο εξής:

  • 1η φάση 

Είναι η φάση ΄παγώματος΄, το πιο επώδυνο στάδιο.  Διαρκεί από 10-36 εβδομάδες με συνεχή πόνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς και μεγάλο περιορισμό της κινητικότητας. Στη φάση αυτή τα αντιφλεγμονώδη δεν ανταποκρίνονται.

  • 2η φάση

Είναι η συμφυτική ή περιοριστική φάση που έρχεται προοδευτικά και διαρκεί 4-12 εβδομάδες. Στο στάδιο αυτό ο πόνος υποχωρεί αλλά η δυσκαμψία παραμένει. Ο ασθενής δεν έχει την ικανότητα να απομακρύνει το χέρι από το σώμα του καθώς έχει χάσει την κίνηση της έξω στροφής.

  • 3η φάση

Είναι η λύση και αποκατάσταση της προυπάρχουσας κατάστασης και διαρκεί 12-42 εβδομάδες. Στο τελικό αυτό στάδιο, ο πόνος υποχωρεί εντελώς και η κίνηση αρχίζει να αποκαθίσταται.

Η μέση διάρκεια του παραπάνω κύκλου είναι οι 30 μήνες. 

Αποκατάσταση παγωμένου ώμου

Η αποκατάσταση του παγωμένου ώμου είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί γνώση και εμπειρία. Λόγω της μακράς διάρκειας πόνου και δυσκαμψίας, ο ασθενής χρήζει σταθερότητα, εμπιστοσύνη, κατανόηση, υποστήριξη, εξειδικευμένες τεχνικές για ανακούφιση από τον πόνο του και όσο το δυνατόν διατήρηση της κινητικότητας του ώμου του. 

Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται αξιολογώντας και σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικευμένο στις ανάγκες και τα ελλείμματα του ασθενή, σκεπτόμενοι πάντα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος του.

Ο ασθενής λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας για μήνες, έχει αλλάξει το πρότυπο κίνησης του και κατά συνέπεια δημιουργούνται ζητήματα και πόνοι σε γειτονικές αρθρώσεις. Ως θεραπευτές οφείλουμε να ασχοληθούμε και με αυτά τα συνωδά θέματα που προκύπτουν από τη χρονιότητα της κατάστασης, και να μην εστιάζουμε αποκλειστικά στον ώμο.

Ως εξειδικευμένο κέντρο manual therapy, εστιάζουμε στη μείωση της συμπτωματολογίας, στη διατήρηση και αύξηση της κινητικότητας του ώμου, στη διατήρηση της κινητικότητας της ωμοπλάτης, της αυχενικής μοίρας και του θώρακα. 

Ο ασθενής μετά από κάθε συνεδρία έχει αισθητή μείωση των συμπτωμάτων του και βέλτιστη κινητικότητα στο θώρακα και τον αυχένα. Η παθητική και ενεργητική κινητικότητα του ώμου αποτελεί βασικό στόχο και για το λόγο αυτό ο ασθενής εκπαιδεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο ασκησιολόγιο, ούτως ώστε να το εκτελεί και στο σπίτι. Αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα της αποκατάστασης καθώς η χρονιότητα της κατάστασης, απαιτεί καθημερινή προσπάθεια από τον ίδιο τον ασθενή.

Με την ομαδικότητα και την άμεση συνεργασία με τον θεράποντα ορθοπεδικό, επιτυγχάνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ελαχιστοποιώντας  τον χρόνο αποκατάστασης στο ελάχιστο δυνατό!

Καλέστε μας