Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 info@kinysio.gr

  • Αρχική
  • Φυσικοθεραπεία: Πώς Μπορεί να Βοηθήσει στην Αποκατάσταση Τραυματισμένων Μυών
2 Νοεμβρίου 2023

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική πρακτική που αποσκοπεί στην ανακούφιση και αποκατάσταση τραυματισμένων μυών καθώς και άλλων μυοσκελετικών, νευρολογικών και καρδιοαναπνευστικών  προβλημάτων. Μέσω εξειδικευμένων τεχνικών, οι φυσιοθεραπευτές βοηθούν τους ασθενείς να ανακτήσουν την κινητικότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, εξαλείφοντας τον πόνο από την καθημερινότητά τους.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι ένας παραιατρικός τομέας που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Ο φυσικοθεραπευτής με εξειδίκευση το manual therapy,  είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει μυοσκελετικές/ορθοπεδικές  παθήσεις και τραυματισμούς. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και για διάφορους λόγους, από αθλητές που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό, μέχρι άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα με βαριά κινητικά προβλήματα.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση τραυματισμένων μυών

Οι τραυματισμένοι μύες μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, περιορισμένη κινητικότητα και απώλεια λειτουργικότητας μίας ή και περισσότερων  αρθρώσεων. Η φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζει σε βάθος και με λεπτομέρεια τέτοιου είδους προβλήματα και παράλληλα διερευνά και τις αιτίες που τα δημιούργησαν.

Ένας φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσει τους τραυματισμένους μύες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις και τεχνικές για μείωση του πόνου, για αύξηση της κίνησης, για βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Ο φυσικοθεραπευτής επίσης μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες του ασθενούς, προκειμένου να ενισχυθεί η αποκατάσταση των τραυματισμένων μυών και η αποφυγή ενδεχόμενου επανατραυματισμού.

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση τραυματισμένων μυών

Τα οφέλη της αποκατάστασης αθλούμενων ή μη σχετίζονται με την αποκατάσταση του προβλήματος και με την οχύρωση του μυϊκού συστήματος ως προστασία για τυχόν επανατραυματισμούς. Το μυϊκό σύστημα όταν τραυματίζεται, σημαίνει ότι ένα ή και παραπάνω κομμάτια της αλυσίδας δεν λειτουργούν σωστά. Άλλωστε πρέπει να αντιληφθούμε το σώμα μας ως μια ενιαία κινητική αλυσίδα. Για το λόγο αυτό ένας τραυματισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά κοιτώντας και τις τριγύρω αρθρώσεις και όχι μόνο αυτή που πονά.

Οι διάφορες τεχνικές της φυσικοθεραπείας για την ανακούφιση τραυματισμένων μυών

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τους τραυματισμένους μύες. Κάθε τεχνική έχει διαφορετικό σκοπό και χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

1. Κινητοποίηση μαλακών μορίων

Η κινητοποίηση των μαλακών μορίων (μασαζ), είναι μια βασική τεχνική των φυσικοθεραπευτών για τη λύση των μυϊκών πόνων. Πληθώρα μυοσκελετικών προβλημάτων σχετίζονται και λύνονται με την αποκατάσταση του μυϊκού παράγοντα.

2. Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι φυσικοθεραπευτές σχεδιάζουν εξατομικευμένα προγράμματα ασκήσεων ενδυνάμωσης και αποκατάστασης για τους τραυματισμένους μύες. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην ενίσχυση της δύναμης και στην επαναφορά της κινητικότητας της άρθρωσης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να γίνουν με ειδικό εξοπλισμό αντιστάσεων όπως λάστιχα, αλτήρες, kettlebell, και πολλά άλλα.

3. Χειροπρακτική

Η χειροπρακτική εστιάζει στην κίνηση του οστού μέσα στην άρθρωση (κίνηση που δεν βλέπουμε) και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων μικρών και μεγάλων, από τη σπονδυλική στήλη έως και τα δάκτυλά μας.

4. Ηλεκτροθεραπεία

Η ηλεκτροθεραπεία είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί φυσικά μέσα για να πετύχει αναλγησία, αύξηση της αιματικής ροής, ταχύτερη επούλωση των ιστών και ερεθισμό των απονευρωμένων μυών.

5.Βελονισμός

Η χρήση της ξηράς βελόνας είναι εξαιρετική λύση για την άμεση ανακούφιση του μυϊκού σας πόνου και σπασμού.

Πότε να επιλέξετε τη φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση τραυματισμένων μυών

Η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη σε όλες τις  περιπτώσεις μυϊκών τραυματισμών. Αν αντιμετωπίζετε πόνο, περιορισμένη κινητικότητα ή μυϊκή αδυναμία, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Επίσης, αν έχετε υποστεί τραυματισμό και θέλετε να επανέλθετε στην κανονική κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η φυσικοθεραπεία είναι η ιδανική λύση.

Συμπεράσματα

Η φυσικοθεραπεία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την αποκατάσταση των μυϊκών τραυματισμών. Κάθε πόνος δεν πρέπει να αμελείται και να παραβλέπεται. Υπάρχει η λύση αρκεί να την αναζητήσετε.

Καλέστε μας