Κέας 58, 15234, Χαλάνδρι - Αγία Παρασκευή - Γέρακας - Βριλήσσια 213 0464416, 698 7727574 [email protected]

Κύφωση: Συμπτώματα, Αίτια & Αντιμετώπιση

Τι είναι η κύφωση;

Ως κύφωση, ορίζεται η κάμψη (κύρτωση εμπρός) ενός ή και παραπάνω τμημάτων της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται συνήθως στο θωρακικό επίπεδο (θωρακική κύφωση) και συμπαρασύρει προς τη θέση αυτή και την κάτω αυχενική μοίρα.

Είναι μια κατάσταση παθολογική, σταδιακά επιδεινούμενη, που επηρεάζει όλη τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης, αλλάζοντας την άρτια κίνηση των σπονδυλικών επιπέδων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύφωσης σε αρχικά στάδια είναι ο πόνος στην πλάτη,πόνος στον αυχέναή και στη μέση και η δυσκαμψία. Όσο η κατάσταση εξελίσσεται, ο πάσχοντας θα έχει μία εμφανή με γυμνό μάτι, κάμψη (καμπούρα) κοιτώντας τον από το πλάι. Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις, αναφέρονται προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καθώς έχει πια αλλάξει όλη η μορφολογία του θώρακα.

Αίτια

  • Η εμφάνιση της κύφωσης μπορεί να κρύβει πολλές αιτίες πίσω της και μπορεί αν εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες τρίτης ηλικίας, όμως υπάρχει συχνότητα εμφάνισης και στον ανδρικό πληθυσμό καθώς και σε εφήβους. Η κύφωση κυρίως προέρχεται από την κακή στάση του σώματος, που υιοθετείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η ‘ κακή ‘ θέση πολλές φορές είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης παθολογίας ή πόνου. Άλλα αίτια της κύφωσης είναι:
    • Η νόσος του Scheuermann
    • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις
    Φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου.
    • Οστεοπορωτικά κατάγματα
    • Συγγενής κύφωση
    • Όγκοι
    Οι όγκοι στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι κατά κύριο λόγο μεταστατικοί και η εμφάνιση τους δημιουργεί αλλαγές τέτοιες, ώστε να εμφανιστεί η κύφωση. Η νόσος του Scheuermann, γνωστή και ως νεανική κύφωση αποτελεί την πιο συχνή αιτία κύφωσης του θώρακα σε εφήβους, με υψηλότερη συχνότητα στα αγόρια. Πρόκειται για μια αλλαγή στη μορφολογία του σπονδυλικού σώματος κατά την οποία αυτό, παίρνει το σχήμα σφήνας. Παραμένει ακόμα αγνώστου αιτιολογίας.


Επιπλοκές

Η κύφωση δημιουργεί ποικίλες αλλαγές και επιπλοκές τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στο αναπνευστικό σύστημα. Η σπονδυλική στήλη λειτουργεί σαν μια ενιαία αλυσίδα. Έτσι, όταν κάποια τμήματά της πάσχουν ή αλλάζουν μορφολογικά, επηρεάζουν άμεσα και τα γειτονικά τους. Το σώμα μας κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να υπάρχει στήριξη, ισορροπία και για να διατηρηθεί το κέντρο βάρους. Η κύφωση του θώρακα, δημιουργεί αντισταθμιστικά κύφωση στην κάτω αυχενική μοίρα και έκταση στην άνω αυχενική.



Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια το κύρτωμα των ώμων προς τα εμπρός, διότι οι ωμοπλάτες ακολουθούν και συμπαρασύρονται από την θέση του θώρακα. Για το λόγο αυτό άτομα με κύφωση δεν έχουν την ικανότητα να ανυψώσουν πλήρως τα χέρια τους. Σε προχωρημένες καταστάσεις η δυσλειτουργία των άνω άκρων είναι πιο μεγάλη με αποτέλεσμα το άτομο οριακά να μπορεί να πιάσει το κεφάλι του.
 



Οι παραπάνω αλλαγές επηρεάζουν σε προχωρημένες καταστάσεις, και τη λειτουργία των πνευμόνων. Καθώς ο θωρακικός κλωβός (που εμπεριέχει τους πνεύμονες) αλλάζει μορφή, ορισμένοι λοβοί (τμήματα) των πνευμόνων περιορίζονται από την έλλειψη χώρου που δημιουργείται. Έτσι προκαλείται μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας και αναπνευστική δυσχέρεια. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και αντίστροφα. Δηλαδή, στα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, η έκπτωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας, δημιουργεί θωρακική κύφωση.

Διάγνωση κύφωσης

Σε πολύ αρχικά στάδια η διάγνωση της κύφωσης γίνεται με ακτινογραφικό έλεγχο ή με αξιολόγηση από ορθοπεδικό ή εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, η αλλαγή είναι τόσο εμφανής που φαίνεται με γυμνό μάτι.

Θεραπεία - Αντιμετώπιση της κύφωσης

Η θεραπεία της κύφωσης είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική, πλην εξαιρέσεων που η κατάσταση είναι πολύ προχωρημένη.

Η έγκαιρη παρέμβαση και εισαγωγή σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορεί να διακόψει την εξέλιξη του κυρτώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις να το αναστρέψει.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης σχεδιάζεται και εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή σύμφωνα με:

  • την αιτία που προκάλεσε την κύφωση
  • την ηλικία
  • τις ανάγκες του κάθε πάσχοντα
  • τα συνωδά προβλήματα υγείας

Η θεραπεία οφείλει να είναι ολιστική και πολύπλευρη, λόγω του ότι η κύφωση προκαλεί πολλές προσαρμογές που πρέπει πρωτίστως να αξιολογηθούν σωστά.

Σημείο κλειδί αποτελεί η συμμόρφωση του ίδιου του πάσχοντα στο ασκησιολόγιο που θα διδαχθεί να κάνει για το σπίτι και στις αναγκαίες τροποποιήσεις που οφείλει να κάνει στον τρόπο ζωής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει με έναν μικρό αριθμό συνεδριών. Η θεραπεία χρειάζεται χρόνο και επαναληψιμότητα , ούτως ώστε ο εγκέφαλος να κατανοήσει και να ‘εγγράψει’ το σωστό πρότυπο κίνησης εκ νέου.

Το θεραπευτικό μας πρόγραμμα στηρίζεται στην δια χειρός θεραπεία (χειροπρακτική – manual therapy), στον κινητικό έλεγχο και την θεραπευτική άσκηση. Πρωταρχικό μας στόχο έχει η ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματά του, οι βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνει στον τρόπο ζωής του και η εκμάθηση των ασκήσεων που θα έχει για το σπίτι. Όταν επιτευχθούν οι πρώτοι στόχοι, προχωρούμε με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν:

  • στην αυχενική μοίρα
  • τα άνω άκρα
  • την λεκάνη
  • τους καμπτήρες των ισχίων

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει εκτός των άλλων και διατάσεις καθώς και ενδυνάμωση για ενεργοποίηση των αναχαιτησμένων (που υπολειτουργούν) μυϊκών ομάδων. Η εκμάθηση κινητικού ελέγχου μπαίνει δυναμικά στο θεραπευτικό πρόγραμμα και η αλλαγή του ασθενούς σε αυτό το στάδιο θα είναι εμφανής!

Στο τελικό στάδιο αποκατάστασης ο ασθενής θα ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης μαζί με όλα τα παραπάνω.

Βασικό μας στόχο αποτελεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ασθενών!

Κλείστε Ραντεβού